Slappardag & Fort resort

Namaste all my darlings!

Ojoj, nu ska ni höra. Idag åkte vi på utflykt utanför staden till bergsamhället Nagarkot. Vi började med att åka in rakt in i gyttret för att lämna pengarna för trekkingen till vår guide. På något underligt sätt flyter ändå trafiken på trots avsaknad av egentliga filer. Sedan tog Krishna oss lugnt ut och upp mot bergen. Kathmandu är verkligen stort och man kan inte riktgit veta när gränsen går och man lämnat staden. Hela dalen är bebyggd dock glesare ju längre ut man kommer. Man åker igenom Bhaktapur som är en liten stad men ser ut precis som Kathmandu. Dock är vägarna äldre och inte lika välskötta som inne i staden. Det guppade alltså en del, men det var roligt. Som att vara tillbaka i Afrika. Vi åkte sedan flera mil uppåt uppåt uppåt och hela vägen är det terrassodlingar som tagit lååång tid att anlägga. Det är imponerande! På berget bor uppemot tjugotusen människor. Det får man inte riktigt en känsla av föränn man är uppe på toppen. Var annan kilometer ungefär finns det små reststops som serverar lite mat och så. Ett ställe hade en skylt där det stod att de hade kyckling och momo och allt sånt och under skylten, för att liksom understryka sitt tidigare antagande hade de en bur med höns. Så man skulle förstå att de faktiskt hade kyckling. Hehe. Det tyckte i alla fall jag var roligt. Det finns inga räcken på hela vägen upp, men folk körde relativt lugnt. De är så starka människorna som bor där uppe! Längs med hela vägen går och cyklar det folk uppåt utan att verka tycka att det är jobbigt alls. När man sedan väl är högst uppe på toppen är man framme i Nagarkot, det är en fantastisk plats. Ett jättemysigt litet samhälle där det finns otippat många hotell och vandrarhem för att vara så litet. Men vi såg inte mycket turister. Det fanns ett par skolor och folk satt i små klungor och pratade och fikade på samma sätt som i Kathmandu fast i en mera romantisk miljö. 

Som vanligt hade Affe scoutat ut det stället som inte såg så mycket ut från utsidan men när man kom in....Det var en av de vackraste platserna jag varit på! Ett hotell som bestod av en gammal vacker tempelliknande tegelbyggnad och en massa småhus som man kunde hyra, precis på toppen av berget i den underbarste trädgården. Det var en så harmonisk stämning där som jag nästan aldrig tidigare upplevt. Min första tanke var att hit åker jag tillbaka och bor en vinter och skriver en bok. Trädgården var av sällan skådat slag. Det var nästan det häftigaste. De hade helt otroligt mycket blommor i alla möjliga krukor och färger. Det var lite sådär härligt övervuxet, husen hade liksom hamnat i symbios med naturen i omgivningen. Det svävade stora rovfåglar över oss lite då och då. Vi tror en falk och en örn. Där satt vi och avnjut vår lunch serverade av en söt kille som inte var så bra på engelska. Han såg mycket frågande ut när pappa bad om en cappuccino, jag förstår honom. Vi ska åka tillbaka och bo där i en natt i ett av husen. Ska bli helt underbart! Snacka om att det kommer skrivas ut en halv dagbok då! Det är en plats dit jag önskar att ni alla kommer någon gång! Jag tänkte på er Mamma och Thomas, det är en PERFEKT plats för en bröllopsresa, nodge nodge, you know what I mean? say no more, say no more! 

Igår hade vi en allmän slappardag. Det var skönt faktiskt. Jag läste bok och låg i solen, jag och pappa gick och handlade mitt på dagen, jag hittade galant och pappa var mycket imponerad. På eftermiddagen såg jag en film "Sisterhood of the traveling pants", den låg här och jag tänkte varför inte? Den var lite sådära lagom gullig. Jag är inne i en mycket blödig period och började gråta på alla ställen som de ville att jag skulle gråta på. Haha. På kvällen kom en svensk tjej från rädda barnens kontor i Stockholm hit, hon var jättetrevlig och följde med oss på middag på DanRan, en japansk restaurang där jag åt en helt schysst sushi. Det var kul med lite annat sällskap. Jag trivs mycket bra med tvillingarna men det är alltid kul med omväxling. Jag tycker det går över förväntan att vara med de där två, vi är nog mer lika än jag trott. Jag känner mig verkligen som att jag är i goda händer. Det hade varit kul att ha en kompis med av en anledning som är som följer: Eftersom det är min första gång i Asien är allt väldigt nytt och spännande för mig medans det för gubbsen är lite been there done that, om ni förstår vad jag menar. Det hade varit lite kul att ha med någon som har samma entusiasm inför allting som jag. Samtidigt finns det inget bättre sätt att se en ny plats än med någon som kan den. Japp. Nu är det helg och imorn ska jag och pappa våga oss ner på en liten mjukstart i shopping. Hoppas ni trivs i våren. Jag har det fantastiskt här!!!

Puss o Kram

ps. Jag försöker ladda upp min vanliga dagens bild på bloggen men det går inget vidare, jag har skrivit till supporten för hjälp. Hoppas ni så länge håller tillgodo med mina målande texter. Annars får ni försöka hitta in på resedagboken där det finns många bilder.ds.

besök i Thamel

Hallå!

 

igår var vi på Swayambhunat, ett av de äldsta buddistiska templen som finns kvar i världen. En av legenderna säger att för nittioen eoner sedan när Kathmandu valley var en sjö full med ormar, upptäckte en av gudarna en fantastisk Lotusblomma i sjön, den uppkallades Swayambhu vilket betyder den självskapte. För att människorna skulle kunna dyrka Swayambhu tog guden av visdom sitt svärd och skar ett gapp i berget så att sjön rann ut. Därav byggdes den första bosättningen kring kullen. Men det första templet byggdes där på femhundratalet så även om man inte tror på legender så är det en historisk plats. Det som gör skillnaden så stor mellan Swayambhunat och tillexempel Notre Dame är att deras tempel verkligen är levande platser, det hoppar omkring apor och folk går runt och upprepar mantran, man äter på de små matställena runt templet och folk umgås i allmänhet. Det är roligt tycker jag. Det var en väldigt fin stupa där uppe. Stor! Hela templet ligger på en kulle där man har en fantastisk utsikt över Kathmandu. Det är svårt att förstå hur stor staden är när man går i den, alla hus är så låga och gatusystemen går hit och dit. Så det var inte föränn jag stod där uppe som jag riktigt insåg hur stort det är! Roligt. Över hela kullen var det uppspänt böneflaggor i låååånga linor, jag förstår nästan inte hur de har fått upp dem. Längst ner runt hela templet finns också bönesnurror så man ska kunna gå runt runt och be och snurra. Fint och roligt. Affe och Lisas chaufför Krishna körde oss sedan runt hela Ringroad. Den går runt hela staden, men bebyggelsen har sträcks sig en bra bit utanför ringroad nu. Det var även det en hjälp för att uppskatta Kathmandus storlek. Han kör väldigt bra Krishna och verkar otroligt snäll. Det var mycket kravallklädd polis ute längs vägen igår. Men inga demonstrationer, så vi förstod inte riktgit vad de gjorde där. Men det känns så konstigt att se poliser med K-pistar stå mitt i staden och vänta på jag vet inte vad. 

 

Idag har vi gått en fyra timmars promenad in i staden! Äntligen! Pappa och Affe gjorde det i Måndags men då var jag lite dålig i magen så jag stannade hemma och sov. Men det är verkligen en levande stad, jag slutar inte förundras över hur kaotiskt allting är, det är mest det som gör att man förstår att Kathmandu är ett fattigt land, visst ser man en del fattiga människor men inte överdrivet många. Folket i staden är väldigt härliga också, inte alls påträngande. Det är jag otroligt tacksam för. Vi var nere i Thamel och förbi DurbarSquare (det förra var Patan Durbarsquare, det här ligger i ett annat av de tre ursprungliga kungarikena), inte ens där var det så särskilt mycket påträngande människor. Det jobbigaste är ju att se gatubarnen. I Thamel, som är turistdelen av staden, håller allting en annan standard, det är tydligt att det är till för turister. Infödda Nepaleser har inte råd med allt som finns där. De har massor med fina skjortor och kjolar och byxor och smycken. Pappa köpte två jättefina skjortor för trettiokronor styck. En häftig grej när man går i dessa små trånga gator är alla tempel. Det är gamla tempel och gamla hus. Jag menar galet gamla! Och det finns många av dom. De dyker upp mellan husen när man minst anar det. Jättefint! Ibland är det någon där och offrar lite mat eller målar en av gudsskulpturerna. Man märker tydligt att religionen har en helt annan betydelse här än hemma. Hemma är det ju nästan försvunnet att utöva sin religion. Annars står det lite kor här och var vilket är lite skoj också, men man börjar vänja sig. Hehe. Vi åt vår dagliga soppa till Lunch på Kathmandu guesthouse, som är ett av de äldsta vandrarhemmen/hotellen i staden. Det var fint och man märkte att det var ett ställe som funnits länge. Det är så kul med sådana ställen för man går igenom en liten grind men kommer in till ett stort område med vackert anlagda trädgårdar och en fin restaurang. Som små oaser i gyttret, ljudnivån är väldigt dämpad där inne också. Det är samma på Summit, där vi var igen igår och åt middag. Jag och pappa kollade in deras pool som vi bestämt oss för att gå och bada i någon dag. Förslagsvis när jag inte är så pinsamt vit. Pappa är redan lite brun, men han ligger också och pressar. Det kan ju inte jag göra. 

 

Det är roligt att få lite egen tid med tvillingarna. De är söta. Ibland blir det lite komiskt när man vänder sig om och ser liksom två likadana som rör sig på lite samma sätt och pratar med samma betoning på orden. Det blir många roliga snack och erkännanden om deras ungdoms dagar. Och om mina med för den delen. 

 

Ha det nu så fint hemma i vårvädret! Här börjar jag i alla fall få lite färg i den trettiogradiga värmen!

 

 

Om ni vill se bilder så finns det på den här adressen:

 

http://www.resdagboken.com/Default.aspx?documentId=24&section=myimagegalleries&journeyId=189607


Powercuts

Hello everybody,

Några dagar till har passerat, i raketfart. Mina ben blir bara starkare och starkare för varje dag. Vaderna är bara muskler för tillfället och bättre blir det nog.I Söndags gick vi över älven för första gången. Vilket innebär att man hamnar lite mer centralt i Katmandu. Gatorna dit var ännu mer sneda och vinda, det var ännu rörigare och hundarna lite mindre välfriserade. Det är mer som staden är i övrigt verkar det som. Vi gick på en gungig hängbro över älven, den var dock i stål så det kändes säkert. Jag har aldrig i mitt liv sett smutsigare vatten. Det var verkligen vidrigt. De använde flodbanken som soptipp och det luktade därefter, spetsa sedan det med kloakvatten och att deras hinduiska ritualer innebär att man kremerar sina döda vid floden, då hajjar ni kanske? Det blir tydligare och tydligare att detta faktiskt är ett U-land. Men jag trivs verkligen och det är intressant att se allt detta. Vi följde sedan en av de stora innerstadsgatorna som är knökfulla av motorcyklar och alla olika fordon som sprutar ut avgaser. Folk gick med munskydd, ännu en sak man måste ta tag i. Men det är spännande. Folk kör som galningar och tutanden är ständigt en del av ljudmassan.

 

Men det är många häftiga tempel att titta på, vi gick förbi ett med fyra stora drakar i varje hörn. Det var jättehäftigt faktiskt. Vi kom verkligen hit perfekt i tid. Det är lagom varmt, cirka 27-30 grader och blommorna håller för fullt på att blomma. Man ser många supergulliga barn i sina skoluniformer som gärna hälsar när de går förbi så exotiska västerlänningar. De går eller cyklar ofta två och två och säger med "hellooo", och när man svarar får man världens största leenden tillbaka och ibland även fnitter. Barn är verkligen fantastiska. 

 

En annan rolig detalj är att varje dag är det powercut i tre timmar på dagen och sex på natten, men då sover man så det märks inte. Men det är mysigt! Vi sitter och äter middag med levande ljus här hemma. Det är även en upplevelse att gå hem under ett powercut, när vi gick hem från Roadhouse café fick jag leda vägen och Alf o Leif var mäkta imponerade att jag hittade hem utan att gå fel en enda gång. Månen är verkligen en starkare lampa än man kan tro när man är storstadsbo. Jag älskar att titta ut över Katmandu på kvällarna. Solen går ner bakom bergskammarna klockan sex och det blir mörkt cirka en halvtimme senare.

 

Idag ska vi upp till Swayambu och sedan åka hela ringroad runt. Livet här är fantastiskt! Önskar att jag kunde dela allt detta med er. 


Durbarsquare

namaste!

Nu har ännu en dag förflutit. Igår gick vi en promenad bort till Durbarsquare. För att komma dit gick vi över en bro över den stora vägen med alla myllrande motorcyklar och bilar och lastbilar. Genom en del av staden som är bland de äldsta. Där var det häftigt. Lite som Katmandus gamla stan bara det att det fortfarande var väldigt mycket som det måste ha varit från början. Det var ett ganska mycket mer påtagligt fattigt område, gatorna var trängre och folk inte lika välmående. Det var mycket köttbutiker där det låg alltifrån nyflådda djur till redan styckade köttbitar. Men även fina mässingbutiker och små tempel. Häftigt. Speciellt fint var ett litet torg vi gick förbi där ungarna spelade pingis med tegelstenar som nät, en tant stod och tvättade kläder en ung kvinna stod och hämtade upp vatten ur brunnen, det sprang omkring ankor och höns och några butiker kantade sidorna. Det har jag en bild på som ligger på resedagboken.Utvecklingen går inte fort här. Nåväl Durbarsquare var verkligen en häftig plats, några av de äldsta templen i staden trängdes på ett torg ungefär lika stort som plattan. Det var liv och rörelse och utnyttjades flitigt för folkliv. Härligt. Det såldes allt från påsar med sockervadd till smycken och kläder. Den här dagen skulle det även anordnas en boxningsmatch så mitt i alltihop stod en röd och blå boxring a´la american. Runt den stod stolar i samma färger och en stor massa stod redan och väntade på matchen som antagligen inte skulle komma igång förrän på kvällen. För inte tror jag att man ställer upp att boxas under stekande sol klockan tolv på dagen.

 

Vi åt lunch på en terass på Café de temple. Där satt man med utsikt över hela torget med museum, marknad och allt. Jag åt en jättesmarrig grönsakssoppa för tio kronor. Mums. Pappa och Affes soppor var tydligen också bra. Sedan fortsatte vi vår promenad ut till en av mainroads där affärerna inte var helt olika de vi har hemma. Mixen på människorna här är verkligen härligt. Man ser ungdomar som klär som som oss och ungdomar i Saris i de mest fantastiska färger. Det är en salig blandning av vad alla världens samhällen har att erbjuda. Katmandu är fortfarande en riktigt häftig stad enligt mig, det är fint här trots avgaser och smuts. Husen är vackra och människorna likaså. 

 

Igår kväll åt vi middag hemma och såg Blood Diamond, en riktigt ruggig film men otroligt bra! Det är bara svårt, jag har fortfarande svårt att se sådant utan att försöka ingripa. Det brukar ta mig en dag att återhämta mig. Hoppas ni har det bra där hemma, här har vi det toppen bäst. 

 

Stora kramar


första intrycket av Asien

kathmandu

 

 

Nu har jag alltså satt fötter på Nepalsk mark. Första gången i Asien för min del. Det känns häftigt! Det är redan så mycket intryck och saker att berätta att jag riskerar att låta förvirrad. Vi får se.

 

Jag vaknade igår morse ganska trött men väldigt förväntansfull. Det är något speciellt med att komma på natten för det blir så spännande att vakna. Jag och pappa sover en trappa ner i huset så jag gick upp till the Penthouse, där Alf och Lisa bor och har fixat i ordning fantastiskt fint. Wow! Man har utsikt över nästan HELA staden från deras olika balkonger. Vi satt i solen och åt frukost och läste the Kathmandu post och the Himalayan. Kändes fantastiskt. Jag såg till att ha en tunn skjorta igår istället för att smörja in mig så jag inte skulle gå och bränna mig första dagen. Vi hälsade på kocken och hjälpredan i huset och meddelade att vi skulle komma tillbaka för lunch vid klockan halv ett. Så bar det av på den första promenaden i Kathmandu.

 

Alf hade en väl uttänkt första rutt för oss i området där vi bor Patan, Lalitpur. Hur mycket man än förställer sig att det ska vara så stämmer det sällan alls. Vägarna är smala men rena, inte många vägar är asfalterade och de som är det synns det knappt, man märker det mest på att de är lite mer plana än resten. Alla ljud och lukter slår en och man kan inte värja sig från alla nya intryck! Husen är nog min största överraskning än så länge, de ser inte alls ut som jag trodde. Nepal har fått en ekonomisk boost efter att man infört parlamentet och störtat kungen så många hus i det här området är nymålade och vägarna sopade. Oftast är det treplanshus i tegel som verkligen är jättefina. Jag kom direkt att tänka på Spririted away om ni sett den filmen. Stämningen är vänlig och människorna inte på något sätt påträngande utan bara fantastiskt vänliga. Men jag tror att det är ganska stor skillnad på här och inne i centrum och backpacker området. Men det är verkligen charmigt, jag förstår dragningen till Asien som så många känner. Husen står nästan på varandra så istället för att vara i sin trädgård så hänger folk på sina balkonger. Det är roligt att stå på balkongen hemma hos oss och titta på all aktivitet som pågår ovanpå staden. Karlsson på taket släng dig i väggen! Altanerna de har här är ofta fantastiska! Det går lösa hundar överallt men de märktes inte av så mycket på dagen då de låg utslagna överallt i hettan, under bilar, på vägen, i skuggiga portar. Det är fint för hundarna lever liksom sitt eget liv och de är inte alls skabbiga. De ser väldigt välmående ut. Vi promenerade  i alla fall ner till en av huvudvägarna där myllret av bilar, mopeder, tuk-tuks och cyklar blev väldigt mycket större och mer påtagligt. Roligt! Men jäklar alltså, här kan man verkligen förstå begreppet tuta och kör. Det är precis det de gör. Man får själv ta ansvar för att inte bli överkörd. 

 

Men gatulivet är verkligen roligt, man gör det mesta ute på gatan, tvättar kläder, borstar håret, sitter och fikar...Allt. Ljudmassan är verkligen annorlunda från hemma. Allt känns verkligen så himla härligt och spännande! Det är människor som skriker om sina varor, hundar som skäller, tuk-tuks som brummar, fågelkvitter och folk som tutar, hela tiden. Sedan gick vi hem och åt soppa på balkongen och tog en liten mitt på dagen vila. Jag måste erkänna att jag däckade i soffan. Min hals mådde inget vidare igår men idag känns den mycket bättre. Det är väldigt mycket damm i luften så det kittlar i halsen mycket. Men det är också skoj. Jag är så otroligt glad att vara här. Vi kan verkligen i rätt tid också, det blommar nästan överallt och det som inte blommar nu kommer definitivt ha blommat när vi åker hem.

 

På eftermiddagen gick vi ut på nästa promenad för att ta ut pengar i en ATM. Den låg på en av huvudvägarna där det var en helt galen kö till att få tanka. Den var kilometer lång, jag skojar inte. Man kunde få sitta i två tre timmar för att vänta på att få tanka. Säga vad man vill om det, men sjukt tyckte jag det var. Affe och Lisas chaufför satt och väntade rätt långt bak i kön, han vinkade glatt. Antar att han var van. Sedan gick vi och hälsade på Save the Children kontoret. Det var ett jättemysigt vitt hus som Lisa låtit fixa till från nästan oigenkännande enligt Alf. Det var i alla fall en väldigt fin miljö och alla som arbetade där var väldigt vänliga och glada att få träffa oss. Pappa och Alf var dock lite besvikna att folk inte var mer imponerade av deras likhet. Tvillingar alltså. Vi drack te på balkongen för att sedan gå hem en stund innan middagen på Summit. Lite vin på balkongen i kvällssolen, då tog jag bilden ovan. Vi pratade om Lund och mina plugg-planer. Det var skojigt. 

 

Summit är en av Alfs och Lisas favoritrestauranger och det är inte svårt att förstå varför. Det är som en liten oas mitt i alltihopa, med jättefin trädgård och hus att bo i. Nu var det mer folk än vanligt eftersom det för tillfället bodde ett stort sällskap där och hade konferens tror jag. Vår kypare var jätterolig och bundis med Alf. Jag åt Palak Paneer som jag brukar äta hemma när jag äter indiskt. Det verkar vara typ samma mat här so i indien. Det var mycket gott och vi pratade massor om Oscarsvägen. Mycket spännande och intressant att höra pappa och Alfs version. Jag såg en liten uggla där också. Annars är det väldigt mycket rovfåglar här som heter Glador enligt Alf. Har aldrig sett varken så många rovfåglar eller rovfåglar på så nära håll. 

 

Ha det fint hemma, såg att ni skulle få fint väder! Här har vi det toppen bäst. 

 

kram kram

 

 


Första inlägget i Kathmandu!

papi o ja framme
Här är jag och pappa i mitt sovrum, efter en lååång resdag. Vi ska precis gå och lägga oss...

Hej allihopa!
En första rapport. Nu har vi åkt och åkt och åkt. Vi gick upp kvart över fyra och klockan sju er tid landade vi i Nepal/ Kathmandu. Vi hade verkligen flyt. Planet blev en halvtimme försenat till Wien så vi fick hasta iväg till nästa gate och hoppa på Kathmandu planet direkt. Det var turbulent över svarta havet annars gick det stadigt som en motorväg. Jag och pappa satt och flamsade en hel del och Affe läste sin bok om Mao. Hehe. VI såg CASINO ROYAL och tyckte den var sådär, fast vi hörde typ inte vad de sa. Kan ha varit en bidragande orsak till bårt omdömme. Sen såg jag halva "Stranger than Fiction". Sjukt bra film. Den ska jag hyra när jag kommer hem. I alla fall. Klockan elva lokaltid landade vi på Kathmandu airport. JAg och pappa tog våra långa ben och gick förbi alla i planet och hamnade nästan först i VISA-kön. Så vi kom snabbt ut från flygplatsen istället för att stå i kö i fyrtio minuter. Mycket bra mycket bra. När vi kom ut möttes vi av Affe och Lisas härliga chauffär Krishna. Han var jättesnäll och körde lugnt och fint. Men jäklans alltså man fick fäkta bort unga killar som ville hjälpa en bära väskan. Affe säger att det bara är så vid flygplatsen och i det största turistområdet. Hoppas, för det är inte kul att vara så otrevlig. 

Det känns helt sjukt coolt att vara i ASIEN!! Jag har inte fattat förän nu. Jag kommer rapportera flitigt, antagligen på morgnarna när Affe och Pappa ska läsa tidningen. hehe. Det finns nätverk i huset så det är no worries!  Deras lägenhet är jättefin och jag har ett mysigt rum med piggelinfärgade väggar och en brun takfläkt. Härliga tider!! 

Hörs snart när det finns mer att berätta! Godnatt!!!

sista dagen

hola,
Nu sitter jag här i mitt rum för sista gången på 6 veckor!! Det är nästan lika länge som jag har varit här ju. Det känns spännande och lite nervöst. Jag har helt klart börjat få resfeber! Det ska bli så fantastiskt att åka till Nepal. Jag längtar verkligen. Men just nu försöker jag ställa mig in på de fyra dagarna i stockholm, jag längtar efter er alla! Hoppas jag hinner med att träffa alla jag vill innan det bär iväg igen. 

Om fyrtiofem minuter kommer Lennart och hämtar mig så ska jag äta middag hemma hos familjn Kant Nordvall igen innan de skjutsar mig till flyget. Det är bra med generösa människor, jag är oerhört tacksam att jag slipper åka taxi. Eller tunnelbananen som skulle ta cirka två timmar. 

Min mage gör lite volter för tillfället faktiskt. Är det någon av er som varit i Nepal? Jag undrar verkligen vad jag kommer tycka om det. Jag måste nog köpa en solhatt....Haha. 

Idag har jag faktiskt varit ganska produktiv för att vara en resdag. Jag tycker att resdagar brukar blir en lång väntan på att få åka. Men idag har jag först:

*Ätit frukost hemma hos Eva & co, den godaste marmelad jag någonsin ätit!
*Åkt hem och duschat och kollat min mail
*Gått en promenad med Jullan
*Lagat omelett och ätit lunch med Jullan
*Packat min väska så full så jag misstänker att den kommer sprängas öppen på vägen
*Städat mitt rum

Japp, nu ses vi snart hörni. Jag ska försöka få ner min puls på nått sätt. Några förslag?




En vecka i marzo

T&C

hej alla fina! Nu närmar sig Nepalresan med stormsteg och dagarna innan i stockholm ockuperar mycket av mina tankar. Det är mycket som ska hinnas med innan flyget lyfter mot Kathmandu. Nu har Tove o Christan åkt hem igen. Trist och tråkigt. Det har verkligen varit underbart att ha sällskap här. Vi har haft lata dagar i solen och långa dagar i Madrid. Sommaren har kommit hit så vi har solat en del och ätit glass på studsmattan, som för övrigt är det underbaraste stället att sola på. När man tröttnar på att ligga stilla kan man bara resa sig upp och hoppa lite, när man i sin tur blir trött av allt hoppande är det en väldigt bekväm plats att ligga på. Jag fick en helt FANTASTISK hatt av de i tack-present. Den har det stöööörsta brätte jag någonsin har sett. Man blir nästan skuggad till fotknölarna när man har den på sig. I love it! Se bilder på resedagboken. Vi lyckades rätt bra med shoppingen också, inte jag förståss för jag är så pank så man nästan vill blunda. Men Tove hittade tre par skor! och lite kläder, en klänning och så. Chrille köpte en kofta och ett par skor och lite så. Jag tror de var nöjda. Jag var nöjd med min insats. Tyckte att jag gjorde min plikt väl. Men idag åkte de till mitt stora förtret. Jag har fått så mycket inside information om Lund så jag håller på att spricka av längtan att flytta dit. Det verkar SÅÅÅÅÅ roligt. Jag hoppas jag kommer in på det programmet jag vill gå bara. Det ligger på gränsen. Lägsta i höstas var 18,2 och jag har 18,1. Men det känns som att jag åtminstone borde komma in på reservplats. För övrigt så är veckans låt "Stand by me" Tove har haft den på hjärnan HELA veckan, jag blev till slut tokig och bannlyste den låten så det hela slutade med att Tove gick runt och sa "DO" hela dagarna. Första takten i låten alltså innan hon kom på att hon inte fick. Mycket underhållande. Jag är glad att jag bara behöver vara själv i två dagar, sedan bär det av mot Stockholm! Imorgon ska jag sova hos Eva Kant för jag vill inte sova själv i detta hus, Johan och barnen åker till Sverige redan imorgon så det fick bli lösningen. Ska bli mysigt. Om ni såg det här huset skulle ni förstå varför. Om ni inte förstod då skulle ni förstå när ni hörde alla vakthundar. 

 

jag följer alla mina vänner med spänning på resedagboken, snart börjar det stora återvändandet! Sommaren är otroligt efterlängtad. Men just nu snurrar tankarna på ett litet land långt bort i fjärran. NEPAL HERE I COME! inte nödvändigtvis i den stora hatten....


kompisar

kompisar
Tove & Kristian

Hej hej hej.
Nu har Tove och Kristian varit här sedan i Lördagsnatt. Jag åkte och hämtade de på Barajas och deras Ryanairplan landade på den bekväma tiden 00:05, jag tog en dubbel espresso innan jag åkte för att inte somna vid ratten. Det  gjorde jag inte. Bra bra. Det är så roligt att ha någon här att prata med och hitta på grejer. Jag har visat de allt jag hittar till i Madrid men vi har inte hunnit gå på museum ännu. När vi skulle till Prado var kön kilometerlång. Söndagar är ingen bra dag att försöka för då vill tydligen alla gå på museum. Men vi gick istället till botaniska trädgården som ligger precis bredvid. Hur fin som helst faktiskt. Massa blommande magnolior och stenbänkar. Fina fisken. Det var riktigt varmt i Söndags också, Tove råkade bränna sig lite och vi fick sitta i skuggan som ändå hade uppnått temperaturer upp mot 25°c. Underbart! Det har blivit mycket snack om Lund på middagarna. Förståeligt. 

Japp, jag är hur trött som helst så nu skriver jag inte mer. Later dudes!


Toves inne/utelista

HEJ ALLIHOPA,

OM ALLA ANDRA SKRIVER INNE/UTE-LISTOR SÅ KAN VÄL JAG OCKSÅ DET. DET SVÅRA ÄR ATT HITTA PÅ SAKER SOM ÄR UTE. MEN DET BLEV RÄTT BRA TILL SLUT...

ENJOY!

 

INNE                                       UTE                                          

KLÄNNINGAR                                         BYXDRESSAR

DVD-BOXAR MED TV-SERIER                     TITTA PÅ TV

LÄPPSTIFT                                                MÖRKER

VÅR                                                        SVERIGE

BREV                                                      FLYGPLAN

PUMPS                                                   JOBBA MED MEDIA

RESOR                                                   INBROTT/ÖVERFALL

KAFFE                                                    DRICKYOGHURT

JEEP WRANGLER SAHARA                       PORSHE STADSJEEP

DAVE EGGERS                                       TOM CRUISE

LUNDS UNIVERSITET                              STOCKHOLMS UNIVERSITET

 

OKEJ. TJA.                                        

                                       


fakta ni inte visste om mig.

tr?
vackert vackert kvällljus från ballkongen



För er som läst det har jag blivit utmanad. Här kommer svaret!

REGLER: Varje spelare börjar med att skriva sex egendomliga/underliga saker om sig själv. Bloggare som blir "tagna" ska skriva sex saker om sig själv och samtidigt ange reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta ett de är tagna och att de ska läsa ens egen blogg för information. Here we go:

(Jag väljer att skriva fakta som ni kanske inte visste om mig för egendomliga saker är svåra att definiera.)

 

1. Jag har blivit sydd i 6 gånger. 

 

2. Jag har sovit under stjärnorna med en jag älskar.

 

3. När jag gick på dagis gifte jag mig med min bästa kompis Arvid med plastringar i deras källare. Vi skiljde oss några år senare när vi kom på att vi fortfarande var gifta.

 

4. Jag kan vrida mina fötter så de står mer bakåt än framåt.

 

5. När jag gick i lågstadiet gillade jag Sven-Ingvars.

 

6.Jag har hållit i en bebiskrokodil.

 

och några i bonus...

 

7. Jag har en gång ätit platanosbananer flambrade i vit rom. Det var inte gott, men jag åt upp för att jag är så väluppfostrad.

 

8. Jag började skriva dagbok för att jag tyckte Kevin Costners dagbok i "dansar med vargar" var så häftig.

 

9. När jag tog studenten somnade jag på en bar och blev väckt efter stängning (kände dock bartendern). 

 

 

Jag passar utmaningen vidare till: 

 

laino.blogg.se

lebunny.blogg.se

pich.blogg.se

rubban.sundaybrunch.se/

colorworld.blogg.se

 

 


mmm...bil

jeep

hej hej hallå. En sån här bil vill jag så himla mycket ha. De är snyggast av alla, dock drar de massor med bensin och min hela släkt skulle jaga mig med eld och högafflar om jag hade en miljöovänlig bil. Jag får helt enkelt bli bilmekaniker och sätta i en miljömotor i den själv. Eller bli jätterik och be någon göra det åt mig (hängde ni med där? För om jag blir rik skulle jag kunna betala någon att göra det åt mig, men om jag lär mig göra det själv blir det billigt...billigare iaf.) Eller bara lösa hela växthuseffekt-grejen. Det skulle väl vara praktiskt. Plus att o jag fixade det skulle ALLA unna mig en sån bil. Livet är bra krokigt alltså. Jag vet inte hur man ska förhålla sig riktigt. Några förslag? Get drunk? Nähä. inte det. Okej. 

Igår fick jag veta att min kära kära vän Ausi blivit överfallen i Brasilien där hon är och försöker göra deras liv drägligare, hon går en sidasponsrad utbildning. Hon kommer att klara sig men det hade kunnat gå rakt åt helvete om hon inte kunnat kampsport och knivförsvar. Nu har såren börjat läka och stygnen ska snart tas bort. Ausi, du är min hjältinna! Modigast och med störst hjärta. Jag tänker på dig hela tiden.

Annars, träden har blommat ut, grinden har gått i baklås. Jag har fått min gilmore girls box och försöker att inte se hela på en dag. Det går utmärkt. Jag håller på att sniffar runt lite efter sommarjobb. Har skickat lite ansökningar och så. Jag väntar på att alla anmälningskoder ska läggas upp på Studera.nu så att jag äntligen kan få söka mina utbildningar. Jag har siktet inställt på Lund och hoppas verkligen att jag kommer in! Det borde jag göra. 

Alla mina vänner där hemma. Jag saknar er och drömmer om fina sommarkvällar i ert sällskap. I helgen kommer Tove och Kristian, det ska bli jätteskoj!

det var allt för idag. Tack å adjö leva å dö



lunes, Madrid

ja ? ungarna

Hej allihopa!
Tack för all härlig respons på min saga, jag hade kul när jag skrev den.

Senaste dagarna har jag:
-Upptäckt att jag är seriöst pollenallergisk
-Haft rinnande ögon hela dagen
-Varit på Plaza Norte 2 och inhandlat ansiktstvätt
-Letat efter solhatt men konstaterat att min lycka antagligen kommer vara större på den fronten i Nepal
-Pratat med två av mina farbröder och min käre far på skype
-Tipsat mamma om vårkläder på ZARA
-Pratat med Kia i telefon
-Ätit middag hos Eva och Lennart
-Beundrat ovanståendes häftiga hus
-Beundrat Evas fina tavlor
-Träffat hunden Natcha
-Sett vad jag tror kan vara Colin Nutleys första film "sista dansen" på hemmabio hos Eva
-Ätit middag på restaurang med Julia
-Varit i Madrid men tyckt det var tråkigt eftersom jag var själv
-Tränat!
-Skrivit fyra mail
-Glömt att ladda min digitalkamera
-Inte fått min Gilmore girls box ännu
-Haft svårt att sova för att jag blivit mer orolig i huset
-Kört Audin mycket och upptäckt att jag verkligen älskar den bilen
-Lyssnat på radiokanalen Europa FM 91.0 (EUROPA-AAH EFFE EMME, noventa e onu punto zero!)
-Konstaterat att ovanstående radiokanal är den bästa här i madrid om man bortser från deras besatthet av låten TORN med natalie Imbruglia
-Undrat om alla mår bra hemma
-Fått resfeber inför Nepal
-Lyssnat på spansk musik
-Möblerat om i mitt rum! Det blev jättefint!
-Fått världens finaste och roligaste brev på posten av Matilda
-Gått i shorts
-Luktat på blommorna
-Stått och njutit av de varma vindarna

och listan fortsätter och fortsätter....


blossom

blossom

Nu står träden i blom här, i alla fall dessa otroligt vackra träd. Igår solade jag i linne och kort kjol, this just keeps getting better and better! Nu är kustjagar pappan hemma igen så nu sover jag sött om nätterna.

Hasta luego!

Sagan om Ödesnatten!

 

 

Här ligger jag i dubbelsängen och äter ahlgrens bilar, utmattad, utpumpad! Tio på morgonen. Hur kan detta nu komma sig undrar ni nog? Vad för förskräckliga upplevelser kan denna lilla sockertopp ha råkat ut för denna ödesdigra natt? Jo det ska jag berätta för er nu:

 

Sagan om ödesnatten

 

Inga föräldrar funnes i det stora huset denna kväll i Madrid. De har sedan ett dygn flugit sin kos mot kallare breddgrader. Barnen i familjen hade sedan en stund givit in för drömfåren och snusade högt och ljudligt på övervåningen. Ensam, i ett stort och ensligt vardagsrum, i en överdimentionerad fåtölj sitter en barnflicka. Det är inte vilken barnflicka som helst, det är denna modiga barnflicka som sagt ja till att i två nätter i rad ensam vara den som vakar över huset och barnen. Hon sitter nu hopkrupen i den alldeles för stora fåtöljen och funderar över om det är rätt beslut hon fattat? Det får ni själva, kära läsare svara på efter att jag har förtäljt hela historien...

 

Där satt hon nu, historiens centralfigur och pratade via en elektronisk apparat kallad dator med sin storkusin Pontus. Det kändes tryggt att få byta några ord med en välkänd röst. Men klockan hade slagit ganska sent och hon hade planer på filmvisning i stora sovrummet innan lampan skulle släckas och sa nu därför godnatt och på återseende. I detta stora vardagsrum fanns även stooora fönster längs hela långsidan, dessa fönster skulle med lätthet kunna krossas av en illvillig själ om så var dess intention. Därför genomgick nu den unga kvinnan en inre diskussion om det var sannolikt att en sådan illvillig själ kunde tänkas dyka upp i trädgården denna natt. Detta kunde hon inte tänka sig, men sina egna hjärnspöken var inte att lita på. För att stilla dessa och försöka uppnå en känsla av trygghet innan hon skulle krypa till kojs, så tryckte hon på huvudknappen för stålpersiennerna. Det började mullra och skaka i golvet när dessa ogenomträngliga pansar åkte ner likt ögonlock framför en jättes ögonlober. "Oj, oj, oj." tänkte barnflickan "är det världen som stängs ute eller jag som stängs inne". Hon bestämde sig för att tro på det tidigare alternativet och tog sin elektriska apparat kallad dator och sitt fodral med exakt fyrtio filmer och begav sig upp till övervåningen. 

 

Hon valde en film av lättsinnig karaktär i hopp om att vinna en känsla av att inget ont finns på denna jord, innan ögonlocken blev för tunga och sömnen infann sig. Denna film hade hon dock sett ett antal gånger tidigare vilket gjorde att den inte riktigt kunde binda till sig hennes fulla uppmärksamhet.

 

I den nu mörka Madrid natten hördes många ljud, välbekanta och okända i en mystisk blandning. Hon hörde susningar från de sovande barnen i rummen bredvid, vakthundar som skällde, men på vad? Knäppningar från trägolven, fågelkvitter, det dova mullrandet från en bil som står på tomgång. Vad skulle ni kära läsare ha känt för känsla om ni var i samma situation? Det får ni någon gång förtälja på egen hand men låt oss säga såhär, detta önskvärda lugn som vår huvudkaraktär så gärna önskade sig ville inte infinna sig. Hon vred och vände på sig och tankarna snurrade, vad kan det finnas för anledningar till hundarnas skällande, kunde det bero på en smygande katt i natten? eller kanske en fågel? eller en illvillig ogärningsman ute efter kristall-ljustakarna? alternativen är många och slutet på den unga kvinnans fantasi obefintligt. Var det där verkligen huset som knäppte, eller någon som försiktigt bankade på husets struktur för att finna svagheter? Vägar in? "Nej dessa tankegångar kan inte hjälpa någon" tänkte vår vän. Jag måste helt enkelt fokusera positivt. Efter att ha lyckats med den bedriften relativt omgående kände hon sig nära till sömns. Men ack! Precis när drömmarna började knacka på dörren var det något som drog henne tillbaka till det vakna tillståndet. En stilla gråt i natten. Ett av barnen hade vaknat. Barnflickan tog sig trött upp ur sängen och gick bort till flickebarnets sovkammare. "jag vill inte sova i min säng, jag vill sova med dig!" sa den lilla flickan. "Självklart får du det." svarade vår vän och bar med sig sin lilla skyddsling till sin säng. Detta tänker ni kanske underlättar vår hjältinnas försök att somna, men ack nej. I en timme låg hon vaken medan det lilla barnet bredvid henne sov som en liten ängel. Efter denna timme hördes steg och pojkbarnet kom stapplande med sömniga steg och damp ner på andra sidan om henne i dubbelsängen. Ja, nu blir det nog inte mycket mer aktivitet från dessa två denna natt, tänkte barnflickan och i denna fråga hade hon rätt. Aktivitet av annat slag väntade dock ...

 

Efter två timmars halvsovande slog klockan 03:15. Vår unga kvinna vaknar av en känsla av att något inte stämmer. Barnen ligger fortfarande och snusar sött på varsin sida om henne. Men efter att ha lyssnat igenom alla ljud som hon så väl känner igen hittar hon ett som hon inte har hört förut. 

 

Ett larm! Ack och ve, det låter så förskräckligt. Var kan det komma ifrån? Det var helt klart i närheten som källan fanns, men eftersom hon visste att det inte fanns ett larm i huset så kunde hon utesluta inbrottsförsök på listan. Hon hörde en bil närma sig och sedan komma till abrupt stop, bildörrar som öppnades och två mansröster som började prata på spanska. Vad är det som försiggår? tänkte hon och kände hur hjärtat började bulta fortare. Det kändes som en evighet då hon låg där och febrilt försökte finna förklaringen till denna obehagliga situation. Håll i åtanke att om faran var framme hade vår unga hjältinna ingen annan än sig själv att lita till, för inte kunde hon tala deras språk och hade heller ingen att ringa om situationen skulle kräva förstärkning. "Neej! Ju längre jag ligger här desto räddare blir jag! Jag får försöka leta rätt på ljudet själv!" argumenterade hon med sig själv och kröp försiktigt ur sängen för att inte väcka de små liven som fortfarande var glatt ovetande om läget. Hon smög sig ner för trappan med öronen på helspänn. Eftersom de stora pansarpersiennerna var nere kunde hon inte se om det försiggick något i hennes egen trädgård. Men ljudet verkade komma ifrån parkeringen. Hon gick fram till fönstret i köket och tittade ut, allt verkade lugnt. Men de okända mansrösterna hördes fortfarande. Hon smög sig vidare mot ytterdörren och kikade ut genom titthålet. Inget verkade hända där heller. Bilen! tänkte hon, tänk om det är bilen som har alarmet igång. I denna stund önskade hon för allt i världen att larmsignalen inte kom från hennes sida av staketet. I denna stund hade hon tagit sig till bottenvåningen och tittade ut genom fönstret, bilen stod lugn och tyst på sin plats. Detta gjorde att hon kunde utesluta sitt eget deltagande i lösningen av problemet. Men detta gjorde henne inte mindre nervös. Vilken stackare  var det som behövde hjälp? Den högsta punkten i huset var altanen i stora sovrummet. Det rum som hon nyss lämnat med två sovande barn i. Jag ska spana som en örn och lösa gåtan tänkte hon. Hon gick tillbaka upp till övervåningen med hjärtat pumpande hårt i bröstet. När hon drog skjutdörren åt sidan och tog första steget ut på altanen blev ljudet tre gånger så starkt! Det var ett högt alarm och det kom helt klart från grannen till vänster! Hon kände sig som en tjuv på sitt eget tak där hon stod i den ljumma natten iklädd bara pyjamas, barfota på det kalla stentaket. Hon smög sig bort mot den vänstra delen av balkongen och upptäckte ficklampor riktade mot staketet och häckarna på grannhuset. Detta kunde bara betyda en sak, att någon försökt ta sig in i grannens hus. Hon smög sig närmare och hoppades att de inte skulle rikta lamporna åt hennes håll, en lättnadens suck sänkte sig när hon såg den välbekanta securitybilen som cirkulerar området på nätterna och insåg att de två rösterna var dessa modiga vakter ute för att fånga den okände gärningsmannen. Hon kände sig som en riktig detektiv där hon att på säkert avstånd och spanade på dessa spännande nattliga aktiviteter. När hon sedan klev in igen och stängde dörren var larmet som bortblåst. De hade lyckats! De hade stängt av det. 

 

Hela strapatsen hade dock bekräftat en obehaglig sanning, det fanns tjuvar och banditer i området som gärna ville ta sig in i husen. Vår vän barnflickan sov inte många timmar denna natt, men när hon sedan vaknade på morgonen var hon mycket stolt över hur väl hon klarat natten och hur modigt hon vakat över barnen.

 

 

Nästa dag fick hon veta att två personer hade försökt ta sig in hos grannen, men att de inte hittat vem det kan ha varit. Däremot fick hon erbjudandet att hon när som helst kunde ringa sina snälla grannar om hon någon gång behöver hjälp. Detta om något var en upplyftande tanke. Hon kommer inte längre behöva vara ensam i natten!